Salam Widget

19 September 2011

Malaysia tidak pernah dijajah?

Sekarang kecoh isu samada malaysia tak pernah dijajah, isu pejung kemerdekaan sebenar dan sebagainya...

Anda boleh baca artikel sejarah kemerdekaan sumbangan Arkib Negara. Lihat dan baca petikan ini:

Suara tuntutan kemerdekaan telah lama kedengaran. Malangnya setelah Jepun menyerah kalah pada 15 Ogos 1945 apabila Hiroshima dan Nagasaki dibom, penjajah Inggeris kembali ke Tanah Melayu dengan niat menjadikan Tanah Melayu sebagai sebuah koloni.

Di Tanah Melayu, penyerahan kuasa secara rasmi oleh Jepun kepada Inggeris dibuat di Victoria Institution, Kuala Lumpur pada 22 Februari 1946. Inggeris telah memperkenalkan Malayan Union yang memberikan hak sama rata khususnya dalam isu kerakyatan kepada semua penduduk tanpa mengira keturunan dan kesetiaan mereka terhadap negara.....


......

......
......


Selepas itu, bentuk perjuangan berubah menggunakan tinta dan mata pena. Mereka daripada kalangan novelis, cerpenis, penyajak dan wartawan Melayu khususnya daipada Utusan Melayu banyak memberikan pendedahan mengenai perjuangan membebaskan diri daripada cengkaman penjajahan. Antara pelopornya ialah Zainal Abidin Ahmad (Za’ba), A. Rahim Kajai, Ibrahim Yaakob, Ishak Haji Mohamad, Ahmad Boestamam, Usman Awang, Shahnon Ahmad dan ramai lagi hingga sebahagian daripada mereka menjadi buruan Inggeris dan dipenjarakan. Sesungguhnya apabila kita menyusuri akar perjuangan kemerdekaan, ternyata ia telah banyak menumpahkan keringat, darah dan air mata.


Baca artikel penuh : Sejarah Kemerdekaan


baca pula arikel-artikel terkini dari pro kerajaan:Tanah Melayu Tidak Pernah Dijajah British


Mahathir : Malaysia tak pernah dijajah British


ni yang buat kita semakin keliru.... jom baca ni pulak:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate